16.09.2022
Počinje gradnja žičare Kotor-Lovćen, položen kamen temeljac

 

U susret obilježavanju Dana državnosti Crne Gore, položen je kamen temeljac prve primorsko-planinske žičare na Jadranu. Žičaru Kotor-Lovćen gradi konzorcijum Leitner – Novi Volvox, a početak radova na žičari ozvaničili su, polaganjem kamena temeljca, premijer Crne Gore Dritan Abazović, gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković, predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i Martin Leitner u ime konzorcijuma Leitner – Novi Volvox.

Ideja o projektu žičare Kotor-Lovćen pojavljuje se već duži niz godina da bi sada bila konkretizovana.

U blizini planirane žičare, početkom XX vijeka austrougarska imperija imala je svoju žičaru sa tri rute. Danas počinje gradnja najsavremenije, jedinstvene turističke žičare koja će omogućiti prevoz putnika i ostvariti pozitivan ekonomski efekat na cijelu regiju.

Inostrani i domaći gosti imaće jedinstven pogled na zaliv, brz ekološki prevoz od Kotora do Lovćena, a biće im dostupno i mnoštvo sadržaja i restorana kojima će biti obogaćen cijeli kompleks. Izgradnjom žičare izbjeći će se značajno korišćenje starog puta preko Njeguša što će doprinijeti i njegovom boljem očuvanju ali i smanjenju zagađenja usljed manje količine štetnih gasova koje emituju automobili. Investicija će imati pozitivan uticaj i na lokalne proizvođače hrane i pića, ne samo iz opština Kotor i Cetinje, već i one sa cijele teritorije Crne Gore.

Gospodin Martin Leitner, koji je već bio u posjeti opštini Kotor i Prijestonici Cetinje, i tom prilikom uručio vrijednu donaciju od 200 tablet računara najboljim učenicima i školama u ovim opštinama, ovom prilikom izjavio je:
„Želimo izraziti zahvalnost predsjedniku Vlade Crne Gore, g. Abazoviću, predsjedniku Opštine Kotor, g. Jokiću i gradonačelniku Prijestonice Cetinje, g. Đuraškoviću, na posebnoj pažnji i posvećenosti projektu žičare Kotor-Lovćen. Zaista cijenimo njihove napore uložene tokom pripremnih aktivnosti za ovaj istorijski projekat i siguran sam da će prva primorsko-planinska žičara u Crnoj Gori imati njihovu punu podršku i u narednom periodu. Od prvog dana boravka u Crnoj Gori osjetio sam posebnu energiju i bio zadivljen predivnim kontrastom Bokokotorskog zaliva i veličanstvene planine Lovćen. Oduševljen sam što će naša žičara omogućiti brojnim turistima da osjete istu energiju i zaljube se u prelijepu Crne Goru.“

Planirana trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom. Trasa vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Lokacija terminala Dub nalazi se unutar Grbaljskog polja, 200 metara od puta Budva – Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat. Lokacija terminala Kuk nalazi se na visoravni Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine. Visinska razlika između polazne i krajnje stanice biće 1316 metara. Žičara će biti duga oko 3.900 metara.

Projektovani kapacitet je na nivou od 1200 putnika po satu a očekivani broj putnika tokom prve godine njenog rada biće 400.000 ljudi. Žičaru će opsluživati 40 gondola. Vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk biće nepunih 11 minuta. Sva oprema žičare biće proizvedena od strane renomirane kompanije Leitner koja je osnovana još 1888, a svoju prvu žičaru realizovala je davne 1908. godine.

Prilikom polaganja kamena temeljca konzorcijum Leitner – Novi Volvox promovisao je zaštitni znak – logo žičare koji na moderan i minimalistički način simbolizuje spoj planina i mora. Logo u obliku gondole žičare u unutrašnjem polju sadrži konture kotorskih serpentina u obliku slova M kao i konture planina koje simbolizuju Lovćen i izlazak sunca iza planinskih vrhova. Prema legendi, kotorske serpentine u obliku slova M uspomena su na Knjaginju Milenu i početno slovo njenog imena, pa je i ova lokalna priča inkorporirana u novi brend. Odabrani logo, kao i cijeli projekat, ima inspiraciju da kreira i predstavi snažan, održiv brend koji će privlačiti sve više posjetilaca u Kotor i ka Lovćenu.

Planirano je da se za godinu dana žičara svečano i otvori, ukoliko se na vrijeme ispune svi preduslovi za izgradnju.

05/05/2021

Za sva domaćinstva – parket po cijeni od samo 26,49 EUR

U prodajnom salonu Novi Volvox u ulici Vojislavljevića br. 91 (na magistralnom putu kroz Dahnu/Zabjelo), u toku je promotivna akcija na Scheucher parket austrijske proizvodnje izuzetnog kvaliteta. Kupci mogu zamijeniti parket u svojoj dnevnoj sobi i trpezariji, za samo 26,49 eura mjesečno. U cijenu je uključen troslojni parket, prevoz i ugradnja na teritoriji Podgorice, kao i materijal: predpremaz, ljepilo, lajsne.

21/04/2021

Kupite blind vrata za stan ili kuću za samo 15,99€ mjesečno

U prodajnom salonu Novi Volvox u ulici Vojislavljevića br. 91 (na magistralnom putu kroz Dahnu/Zabjelo), u toku je promotivna akcija na blind sigurnosna vrata za kuće i stanove, koja se mogu kupiti za samo 15,99€ mjesečno. Cijena uključuje uslugu prevoza i ugradnje vrata na teritoriji Podgorice. Kupcima ovih blind vrata, Novi Volvox posredstvom Generali osiguranja Montenegro, poklanja polisu osiguranja stana ili kuće u trajanju 12 mjeseci.

„Igra zmajeva“ – izložba dječjih radova u salonu Novi Volvox

U prostranom prodajnom salonu Novi Volvox, u ulici Vojislavljevića br. 91 u Podgorici, otvorena je posebna izložba. Novi Volvox ustupio je dio svog prodajnog prostora za izložbu kolaža „Igra zmajeva“ čiji su autori učesnici kreativne radionice Nade Kažić, umjetnice i iskusnog pedagoga koji dugi niz godina radi sa djecom.

ostale vijesti
Developed by: ProStudio.me